Batteri typer – Hvad er forskellen på Nikkel og Lithium-ion batterier?

FÅ STYR PÅ DE FORSKELLIGE BATTERI TYPER

HVOR MANGE BATTERI TYPER FINDES DER?

De fleste af os tænker ikke over det til dagligt, men batterier en stor del af vores hverdag og de findes i flere variationer / batteri typer end du (måske) er klar over. Batterier ikke ikke bare batterier (sagt som en rigtig batteri nørd). De bliver opdelt i forskellige grupper alt efter hvilke materialer/kemi de er lavet af, og derved giver de forskellige udfald når de bliver sat sammen. F.eks. hvis du skal bygge et camera flash lys, kræver det at sammensætningen af materialer i batteriet skaber meget hurtigt en rigtig høj spænding, som bagefter falder igen. Hvor andre kombinationer af materialer skaber en lav strøm, der til gengæld jævnt bliver ved i evigheder. Man kan først og fremmest opdele batterierne i 2 primær grupper: Engangsbatterier (primære) og genopladelige (sekundære) batterier.

Engangs batterier (primære batteri typer)

LITHIUM (CR/BR/LI)

Lithium batteri typer er forholdsvis lette batterier som skal kunne levere strøm hurtigt og har en høj levetid (helt op til 10 år) i forhold til f.eks. Alkaline batterier som skal udskiftes oftere – prisen er også herefter. Derfor er de ofte brugt i hverdagens elektroniske apparater som kameraer, ure, fjernbetjeninger og endda elbiler. Alt afhængigt af hvordan deres sammensætning er, kan de laves med spænding fra 1,5V op til 3,7V. De er også robuste batterier med høj energi tæthed der kan klare ekstreme temperaturer. Derudover er de lækage sikre.

Lithium batterier skal opbevares sikkert og adskilt da de kan brænde ved kontakt med hinanden. Undgå selv at begynde at rode med disse batterier da de nemt kan skabe en kortslutning.

Disse batterier findes også som genopladelige batterier og hedder Lithium-ion batterier (se mere længere nede). I forhold til Lithium-ion batterierne kan de rene Lithium batterier (som bruger den rene form af materialet, hvor Lithium-ion er en blanding af flere materialer) holde meget længere da de aflades langsommere.

Lithium batterier er dyrere end Alkaline batterier, men er også mere holdbare og kan levere mere strøm hurtigere.

ALKALINE

Alkaline eller alkaliske batterier er nogle af de mest almindelige anvendte i husholdningsapparater ligesom Lithium batterier også er det. De findes fra størrelserne AAA helt op til 9V. De holder tæt på energien og har en høj strømmodstand. De sammenlignes ofte med Brunstensbatterier/ Zink-carbon batterier som mere og mere bliver erstattet af Alkaline batterier der holder meget længere (ca. 5-10 år).

Alkaline batterier består af en Mangan-dioxid katode (positiv elektrode) og en Zink anode (negativ elektrode) .

Typiske betegnelser for Alkaline batterier: LR03 (AAA), LR6 (AA), LR14 (C), LR20 (D), 6LF22 (9V), 3LR12 (4,5V).

BRUNSTEN (Zink-Carbon)

Brunstensbatterier har en lav energitæthed og bruges ikke så ofte længere da Alkaline batterier er mere holdbare at bruge. Brunstensbatterier er dog meget billigere, netop fordi de ikke holder lige så længe. Men de er gode til strømsvage apparater som f.eks. røgalarmer eller radioer. I modsætning til Alkaline batterier mister brunstensbatterier langsom deres kapacitet hen over tiden, hvor Alkaline batterier leverer en jævn strøm hele deres levetid indtil de pludseligt ikke kan mere og går døde.

Brunstensbatterier har et Zink hylster som også er. En strømsamler i form af en kulstav er placeret i midten af batteriet. Elektrolytten i batteriet er Zinkklorid / Salmiak.

Typiske betegnelser for brunstensbatterier: R03 (AAA), R6 (AA), R14 (D), R20 (D), 6F22 (9V), 3R12 (4,5V).

SØLV-OXID / SØLV-ZINK (SR)

Sølv Oxid batterier har høj energi tæthed og laves af sølv, hvilket gør at prisen på disse batterier er en del højere end de andre engangsbatterier.

De bruges ofte i små apparater der kræver meget energi men som ikke har så meget plads. Her er sølv oxid batterierne ideelle da de oftest laves som de små knapcelle batterier for at de er billigere at producere når der ikke skal anvendes så store mængder sølv.

Meget militær udstyr som skal bruge en helt særlig og kraftig effekt, bruger store special designede Sølv Oxid batterier. Disse batterier er mere sikre da de er vandbaserede og derfor ikke antænder så let, som man ofte oplever det med f.eks. Lithium batterier.

Sølv oxid batterier har en positiv elektrode af AgO og negativ elektrode af sintret zinkpulver, samt elektrolyt af kaliumhydroxid.

Førhen i tiden var der altid 0,2% kviksølv i Sølv Oxid batterier, men dette er med tiden blevet forbudt. I dag må batterier højest indeholde 0,0005% kviksølv.

KVIKSØLV-OXID (MR)

Kviksølv Oxid batterier består af en negativ elektrode (sintret zinkpulver) og presset kviksølvoxid som den positive elektrode, samt en elektrolyt af kaliumhydroxid.

Førhen var kviksølv batterier enormt populære fordi de var meget holdbare, havde stor kapacitet og blev brugt til mange elektroniske apparater.

Den positive elektrode i kviksølv oxid batterier består af Merkuroxid og den negative elektrode består oftest af Zink.

Indholdet af kviksølv (som en enormt sundheds og miljøskadeligt) i disse batterier har gjort at man i nyere tid ikke længere må reklamere for disse batterier.

Lithium-ion og Nikkel (Ni-MH) batterier er begge genopladelige. Ni-MH batterierne kan tåle både høje og lave temperaturer, hvilket Litihium-ion batterierne ikke kan.

Genopladelige batterier (sekundære batteri typer)

NIKKEL-CADMIUM (NiCd)

Nikkel Cadmium batterierne er modtagelige overfor hukommelseseffekten, hvilket vil sige at de kræver at bliveafladet og genopladet ofte for at de ikke mister deres kapacitet. Disse er nogle af de ældste batterier (helt tilbage fra 1899) og er i dag for det meste erstattet af Nikkel-Metalhydrid samt Lithium-ion batterier da disse er mere miljøvenlige.

Vær opmærksom på at disse batterier går ind under kategorien som miljøfarlige batterier.

De er enormt holdbare og kan klare helt op til 1500 opladninger hvilket overstiger både Nikkel-Metalhydrid og Lithium-ion batterier. Den lange levetid og høje ydeevne/kapacitet gør dem perfekte til nødsituationer (Nødstrøm og lys, startmotorer osv.) De kan også klare sig i forholdsvis lave temperaturer uden at tage skade.

Disse batterier består af nikkeloxidhydroxid og metallisk cadmium samt kaliumhydroxid.

Nikkel-Metalhydrid (NiMH)

Nikkel-Metalhydrid batterierne kom på markedet omkring 1989 og er i dag en af de mest anvendte genopladelige batterier i mindre elektroniske apparater som radioer, husholdning apparater som støvsugere , digitalkameraer, telefoner, lys og lyd systemer, grundet deres holdbarhed og evne til at genoplade flere hundrede gange. De klarer sig fint i både lave og høje temperaturer.

De kan tåle en høj belastning uden at miste ydeevne. De er ikke lige så udsatte af hukommelseseffekten som f.eks. NiCd batterierne og har en del længere driftstid end disse. De er det oplagte valg til at erstatte NiCd batterierne da de samtidig er mere miljøvenlige. Dog har de en hurtigere selvafladningstid end NiCd batterierne og mister kapacitet hvis de overoplades.

Levetid: 300-500 opladninger ved korrekt vedligeholdelse.

BLY (Pb/SLA)

Bly batterier er meget tunge og miljøskadelige. De bruges mest i større apparater hvor vægten ikke betyder så meget. Det kan f.eks. være bil eller båd batterier. Disse batterier har en enormt langsom selvafladning hvilket betyder at de kan ligge uden at blive brugt i lang tid, uden at de mister kapacitet.

I forhold til f.eks. Lithium-ion batterier, kan disse godt tåle at blive opladet i længere tid uden at det er skadeligt for dem.

Levetid: ca. 200-300 opladninger.

Opladningstid: 8-16 timer.

Lithium-Ion (Li-Ion)

Lithium-ion batterierne (batterier der har Lithium som anode) er en del nyere og for det meste dem vi finder når vi laver renoveringer af jeres cykel batterier. De har en høj energitæthed (den højeste af alle genanvendelige batterier) og er hurtige til at opbevare og oplade energi. Lithium-ion batterierne er ikke velegnede til alt for lave eller høje temperaturer.

I modsætning til for eksempel bly batterier yder Lithium ion maks. kapacitet gennem hele dens levetid. Disse batterier er en del mere miljøvenlige end andre typer batterier. Lithium ion batterier kan tage skade af at blive afladet fuldstændigt.

Lithium Jern-Fosfat (LiFepO4/LFP)

Lithium Jern-Fosfat batterier er lette batterier med høj pålidelighed. De er en lithium-ion-akkumulator der anvender katodemateriale af LiFePo4.

De har ligesom Lithium-ion batterier høj energitæthed men en lavere cellespænding og start energitæthed end disse. De tager længere tid om at miste kapacitet end Lithium ion batterierne og er også mere stabile.

De er sikre batterier der ikke har tendens til at eksplodere når de er udsat for ekstreme forhold.

Lithium Polymer (Li-Polymer)

Lithium Polymer batterier er ofte dem du finder i din mobil eller din laptop computer, da de har samme gode egenskaber som Lithium-Ion batter, men de har en meget lettere vægt og er meget sikre. De bruger organisk opløsningsmiddel som elektrolyt.